От 1 август 2016 г. сайтът ще бъде затворен. Благодарим Ви, че използвахте услугите на Log.bg!

Добре дошъл, Рамазан Байрам!

18 Август 2012 / 16:19  |  Автор: herkul  | Рубрики: Рамазан , Важни дни
Автор: Сейджан Али

Отново броените дни на месец Рамазан - месеца на говеенето, се изнизаха неусетно. Дойде време да се сбогуваме още веднъж с месеца на опрощението, покаянието и милосърдието, с времето за благодеяния и щедрост. Скъпият къс от времето измина бързо и ние сме принудени да го изпратим отново с тъга в сърцата си. Както казваме: „Всяко начало има своя край.” Никой не може да промени това. Но всеки край си има и свое начало. Затова с настъпването на Байрама започва и нашето чакане Свещеният Рамазан да ни посети отново. Започваме да го чакаме пак, за да ни дари отново със същата духовна наслада и съживи душите ни със своята вълшебна атмосфера. Всеки гост се изпраща трудно. Трудно го изпращаме и ние. Успокоява ни само това, че ако ни е отредено да доживеем още една година, ще имаме възможността да го посрещнем пак в своите домове и своите сърца. Тогава той ще падне отново, като прохладен дъжд в сърцето на Земята, в нашите сърца. Но сега е време за радост, време за Байрам!

Байрамът е ден за радост

Байрамът е ден за радост и веселие. Той е един от най-хубавите поводи за сплотяването на хората и събирането им на едно място. Затова този празник заема специално място в живота на мюсюлманите. Както радостта по време на ифтар (разговяване), която изпитвахме всеки ден в продължение на един месец, Рамазан Байрам е израз и на радостта от настъпването на времето за ифтар на месечния оруч, който спазвахме. Така е, защото този байрам е общият ифтар на говеенето, което се прилагаше през целия месец. Вече по домовете присъства сладка тревога, а по лицата на хората – неутихваща усмивка. Така е, защото Байрамът е името на радостта и щастието. С настъпването му радостта, блаженството и щастието спохождат всеки човек. Млади и стари, жени и мъже, деца, бедни и богати, болни и здрави се потапят в атмосферата на този благословен празник. Ще даряват обич, щастие, усмивки, както на себе си, така и на всички останали..

Солидарността и сплотеността отново ще стоплят сърцата на хиляди хора.

Върховните емоции, любовта и уважението сред вярващите през Байрама се съживят и достигат възход. Солидарността и сплотеността започват отново да стопля сърцата на хиляди хора. Време е отново за сдобряване с хората, които са ни обидени, за вземане благословията на близки и далечни, за подобряването на взаимоотношенията между хората. Време е за бонбони, за баклава и веселие. Време е домовете на възрастните да заприличат на пчелен кошер, да се събере цялото родословно дърво. Време е детските гласове да озвучат безмълвните стени на домовете, улиците да бъдат пълни с хора, бързащи да посетят още някой. Време е разстоянията и километрите да се скъсят, а броените дни за родителите, чакащи рожбите си, да свършат. Време е за създаване на нови приятелства, сдобряване с хората, посещаване на родителите и приятелите, които не са посетени от дълго време. Време за взаимна подкрепа, покаяние, опрощение и милосърдие.

Байрам е ден на прошка и зачитане

Байрамът е празник, който всеки човек чака с нетърпение. Празник, който ни дарява с невероятно настроение и спокойствие. Дни, в които вратите на домовете са отворени за всички гости. Празник, в който сърцата на хората са отворени за добро, почтеност и взаимно уважение. Той е градина от щастие и усмивки, светлината на сърцата, отразяваща се в лицата ни. Посрещаме го с обич, защото прави сърцата ни по-чисти, а делата ни – по-благородни.

Но нека не забравяме, че истинският празник, или истински Байрам, ще изживеем само с възпитаването на духа в обич и любов, с осъзнаване на отговорностите, които всеки трябва да притежава, правилното разсъждаване и стремежа към благополучието на всичко и всеки.

С пожелания Байрамът да ни обгърне като дъга с разноцветни благодати! Да ни направи щастливи както на този, така и на другия свят. Да се появи на хоризонтите ни като слънце, озаряващо сърцата на всички. Да ни напомни, че трябва отново да се върнем в собственото си Аз, да отблъснем омразата и завистта от сърцата си и бъдем отново такива, каквито сме били създадени от Всевишния. Да даряваме само обич, щастие, усмивки, както на себе си, така и на всички други. И най-важното: нека Байрамът бъде истински празник за нас с всички тези изброени пожелания. Рамазан Байрам е ден на прошка и зачитане на уважение! Нека си простим взаимно… Честит Байрам на всички!
КОМЕНТАРИ
Няма добавени коментари!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Заглавие:
Коментар:
Код*: Ако си човек, а не робот, въведи посочения код, за да изпратиш коментара си успешно.